Spring til indhold

En festdag på St. Merløse Skole

Onsdag den 23. marts holdt elever, lærere og pædagoger åbent hus på St. Merløse Skole. Det var en dag for forældre, søskende, bedsteforældre og alle, der var interesserede i at se skolen efter ombygningen tilbage i 2020
25.03.2022

Elevernes fest

Efter to år med corona, bobler, begrænset samvær i en nyrenoveret skole var alle på skolen meget ivrige efter endelig at kunne vise forældre og søskende deres flotte skole. Eleverne stod for guidede rundvisninger, hvor de tog grupper med rundt og fortalte om skolen, og der var en bamseudstilling i indskolingen. Flere forældre deltog i en kagekonkurrence, der var café med muffins, kager og forfriskninger, som eleverne også stod for. Nogle elever havde haft et musikforløb med en underviser fra musikskolen, der mundede ud i en violinkoncert med folkevise-tema. Rundt omkring på skolen havde eleverne poster, hvor de i vagthold fortalte om hverdagen, projekter, undervisning, elevråd og alt det andet.

Det grønne flag hejses

På en af posterne fortalte eleverne om, hvordan de arbejder med affaldssortering, og at skolen har fået grønt flag. Det har de opnået gennem arbejdet med grønne mål, hvor alle på skolen tager del i at gøre skolen grønnere og mere bæredygtig.

 

Læs mere om det grønne flag her:

Grøn Skole

Ugeskemaet - medbestemmelse i undervisningen

Et par elever fra 4. klasse fortalte nysgerrige tilhørere om, hvordan Ugeskemaet for 0.-2. klasse fungerer. "Alle ting, vi skal lave i løbet af en uge er sat ind i et skema, og så kan vi selv bestemme, hvornår vi laver hvad", fortæller en af eleverne. "Det giver en stor følelse af frihed, at eleverne selv kan vælge hvor, hvornår og med hvem. Derudover er ugeskemaet også med til at fremme inklusionen, da eleverne både er rummelige og opnår forståelse for hinandens udfordringer og styrker - og lærer at hjælpe hinanden", supplerer en af lærerne. 

Læs mere om Ugeskemaet her: 

Ugeskemarevolutionen

Elevrådet fortæller

På tur rundt i huset var der selvfølgelig også fremvisning af elevrådslokalet. St. Merløse Skole har et stærkt og populært elevråd. De har deres eget elevrådslokale i kælderen, som de selv har fået lov at indrette. Der holder de jævnligt møder, hvor de på vegne af klasserne diskuterer forskellige emner, træffer beslutninger og kommer med ønsker. Eksempelvis fortæller Clara fra 5. klasse om arbejdet med "God Stil", der går ud på, at de store hjælper de små. Så tager de "God Stil"-vestene på, så de er synlige på legepladsen. "Det kan være, at man kan lave en god leg - eller bare hjælpe de mindre elever, hvis der er en, der har brug for hjælp", fortæller Clara

 

Det blev godt igen

Festen handlede også om en genåbning efter to år med coronarestriktioner. Børn og personale trængte til at være sammen på en ny måde – og fejre det med en fest. ”De skulle lige vænne sig til, at de gerne måtte røre ved hinanden, kramme hinanden – og bare være sammen på tværs af indskoling og mellemtrin igen”, fortæller Pia Pedersen, der er pædagogisk leder på skolen. Hun har sammen med personale og elever gjort et kæmpe forberedelsesarbejde for at få vist det hele ordentligt frem. ”Vi er jo stolte. Stolte af vores skole, af vores dygtige ansatte og af vores tiltag og projekter - og mest af alt af vores glade børn. Så det skulle festen jo være med til at fortælle.”

Frihedsforsøget

St. Merløse Skole er med i Frihedsforsøget, som alle skolerne i Holbæk Kommune, i de næste to år. De er sat fri af nationale og kommunale krav og rammer. De er sat fri til at skabe den skole, de drømmer om. Skolen arbejder med frihedsforsøget og Børnenes Skole gennem inddragelse. Inddragelse af i særdeleshed børnene, der skal være med til at definere og skabe deres skole. Derudover er de en del af en omverden, som skolen ikke kun skal være i, men være noget i. Skolebestyrelsen og ledelsen har lavet Skoleforum. Et forum der blandt andet skal invitere interessenter fra nærområdet ind i skolens arbejde, hvor det er aktuelt.

Valgfag på skoleskemaet

Som en del af Frihedsforsøget har eleverne har haft valgfag fra 0. klasse. De har tre runder på et skoleår, hvor den første runde var planlagt af lærerne. Den næste var baseret på ønsker og idéer fra eleverne. Nu skal de snart i gang med tredje runde, der er skabt med inddragelse af forældre. Eksempelvis er der et valgfag der hedder Jobzonen, hvor forældre fortæller på skift om deres arbejde. Desuden er der fokus på Tour De France, med et cykelvalgfag (reparer din cykel, cykl en tur), og et andet valgfag med fransk kultur, sprog og mad, som en mor står for.

Af andre nye spændende valgfag kan nævnes 'Pedellerne', 'Rollespil', der i øvrigt fortsætter til kl. 15.00 for alle børn - også dem der ikke går i SFO og 'Avis og Bank'. Nogle af valgfagene hænger sammen med et projekt 'Miniby' for hele skolen i uge 22.

Læs mere om Frihedsforsøget her:

Børnenes Skole



Feedback

Sidst opdateret

28.03.2022

Ansvarlig redaktør

Lærke Dyre Christiansson